Hvad er et "Concert Band"/Harmoniorkester egentligt?

Et harmoniorkester er et blæseorkester hvor man både har træblæsere som Klarinetter og Saxofoner samt messingblæsere som Trompeter og basuner i modsætning til et Brass Band der kun har messingblæsere. Brass Bands kendes især fra Frelsens Hærs meget dygtige orkestre og de Engelske virksomhedsorkestre hvor Brass Band musikken er vidt udbredt. En god beskrivelse af et sådant Brass Band kan ses i filmen "Brassed Off".

Harmoniorkestret er en naturlig udvikling, man kan nærmest sige at det er et symfoniorkester uden strygere. Blandingen af træ og messingblæsere gør at man har mange flere klangmuligheder, både i det klassiske repertoire og i det moderne, hvor harmoniorkestret har alle instrumenterne fra et big band f.eks. Man kunne nok ikke forestille sig Mozarts klarinetkoncert spillet på en trompet ligesom Glenn Millers musik lyder bedst med nogle saxofoner. Orkestrets repertoier er MEGET bredt fra de fine klassiske værker til kirkekoncerterne til Abba-Aqua og lignende til "Lørdag formiddag i gågaden". For musikerne er der imidlertid ingen forskel. Aqua bliver spillet med samme seriøsitet og glæde som Bach.

 

 

Historie og baggrund. 1965 - 2006
 

Vestjysk Concert Band er et nyt orkester fra 2006 og så alligevel ikke. Faktisk går vores historie mere end 40 år tilbage, hvor vi i Struer startede som firmaorkestret "Bang og Olufsen's Harmoniorkester."

I dette regi eksisterede vi indtil juni 2006, hvor vi efter rigtig mange gode år med kolossal støtte fra B&O, blev omdannet til det uafhængige "Vestjysk Concert Band". En konsekvens af, at der efterhånden kun var en lille del af orkestrets musikere, som var ansatte hos B&O. Overgangen til det nye "Vestjysk Concert Band" foregik rimeligt let og ubesværet, med hjælp fra B&O til anskaffelse af nye uniformer. Vi har gennem årene fået samlet en ikke ubetydelig beholdning af såvel instrumenter som noder og alt det har vi fået med i det nye orkester.


Starten

Hvordan startede det hele egentligt?

  Trompetist Svend Erik Nielsen (Lange Svend) fortæller:

  Årsagen til at Bang & Olufsens orkester startede var en henvendelse fra reklameafdelingen. Man spurgte Kjeld Holm og jeg om vi kunne spille lidt til brug ved Bang & Olufsens lancering af stereo. Vi spillede ("By Air" af Mozart på trompet og sax -red.) i kantine 1, og lyden blev sendt til et telt (boble), som var rejst der hvor Fab.3 ligger nu.

  Her blev det aflyttet i stereo. Derefter spillede vi melodien igen ovre i teltet, så man kunne høre stykket "In Natura". Lytterne var forhandlere, der var samlet fra mange lande, så opgaven gentog sig over flere dage.

  Da opgaven var afsluttet bad direktionen os om et møde, hvor de ønskede at honorere os. Mødedeltagerne var ud over os, direktørerne Thorsen, Søndervig og Nielsen. På mødet spurgte vi forsigtigt, om det var muligt, og om man var interesseret i at støtte os i at starte et Harmoniorkester. Det viste sig at man var meget interesseret, hvis vi ville påtage os opgaven, at finde frem til en pris for instrumentering.

  Der blev afholdt et møde den 11/10-1965, hvor de interesserede musikere mødte op. Den 12/10-1965 fik vi bevilliget 12.500 Kr. til køb af instrumenter (16stk) hos Gottfried Musikhandel i København. Noder blev bestilt hos Mørks Musikforlag.

  Jeg måtte flere gange op til direktør Nielsen efter en underskrift, bl.a. til flere instrumenter, nodestativer m.v. Det var imidlertid ikke noget problem, der var stor forståelse fra direktionens side.

  Den første prøve blev afholdt i kantinen den 16/11-1965 (orkestrets officielle startdato -red.). Vores første dirigent var Kaj Kruuse fra Viborg Regimentsorkester, som også underviste i Klarinet og Tuba. Kjeld Holm og jeg underviste hver vore hold i de øvrige instrumenter.

  Red. Bem:
  Både Lange Svend og Kjeld Holm har været (og er) meget aktive musikere i Vestjylland. De har spillet i talrige orkestre Blandt andet Poul P's Orkester og Schou's Orkester som vil være velkendte af mange Vestjyder.


Dirigenter

Vi har gennem tiderne haft mange dirigenter. Et navn skal dog fremhæves nemlig Bo Felix Johansen, som har været med i halvdelen af orkestrets levetid, heraf de sidste 17 år i rap fra 1988 til 2005. Dermed har han naturligvis sat sit eget helt tydelige præg på orkestret.

  Bo Dirigerer orkestret ved musikfesten i Sæby

   

  Listen over orkestrets dirigenter ser således ud: 

   Kaj Kruse
   John Leth
   Kurt Erland
   Bo Felix Johansen
   Peter Nybo
   Niels Ole Bo Johansen
   Per Hyttel
   Bo Felix Johansen
   Charlotte K. Andersen

1965 - 1968
1968 - 1979
1979 - 1980
1980 - 1983
1983 - 1984
1984
1984 - 1988
1988 - 2005
2005 - ? 

 

CD Indspilninger

  Jubilæums CD 1965 - 1990
  I 1990 indspillede orkestret den første CD i forbindelse med orkestrets 25 års jubilæum, men det var en ren intern affære. CD'en blev indspillet på B&O af en B&O ansat, med et digitalt udstyr, og kopieret i et begrænset oplag "For Promotional Purposes Only" d.v.s. Den har aldrig været til salg.

   

  Birthe Dissing og Hans Felthaus
  pryder coveret

  De fungerede samtidig som "demonstrationsmodeller" idet de er iklædt de to første modeller af orkestrets dengang helt nye uniform. Der var kun lavet de to da CD'en skulle i trykken

   

   

  CD'en indeholder flg. numre:

    1.    Mister Sandman
    2.    Hogan's Heroes
    3.    Highlights from Chess
    4.    Dixieland Spectacular
    5.    Grand Organ
    6.    Decennium
    7.    Easter Parade
    8.    The Sounds of Hollywood
    9.    Amalienborg March
    10.  The Shadow of Your Smile
    11.  Rough Riders
    12.  One O'Clock Jump


  Bang & Olufsen Concert Band - Featuring Per Nielsen
  I 1998 begyndte vi at snakke om at lave en kommerciel CD og gennem B&O's marketingsafdeling fik vi to gode kontakter. Først til Per Nielsen, som havde lavet nogle koncerter for B&O's forhandlere og dernæst til PUK Studierne, som også havde lavet noget arbejde for B&O.

  Alt dette resulterede i at vi i foråret 1999 indspillede 10 numre til denne CD. De blev suppleret med 3 sekstet numre (sekstetten var en gruppe af orkestrets musikere der blev brugt ved forhandlerbesøg hvor der ikke var plads til et helt orkester).

              


   

  CD'en blev indspillet på B&O med PUK's mobile udstyr og remixet i PUK studierne. Sekstet numrene og Per Nielsens trompetspil blev indspillet i PUK Studierne.

   

  Hele orkestret under indspilning på B&O

   

  Bo Felix og Erik Toft under
  remixningen i PUK Studiet

   CD'en indeholder følgende numre:

   1. Barnard Castle - (Goff Richards - Arr: Do)
   2. Count Basie Salute - (Vernon Duke, Neal Hefti and Jon Hendricks - arr: John Higgins)
   3. My Heart Will Go On - (James Horner and Will Jennings - Arr: Hammerbak).
        Med Per Nielsen
   4. Bacharach - (Arr : Les Taylor)
   5. Limelight - (Chaplin - Arr: Hammerbak) *)
   6. A tribute to Rhogers And Hammerstein (Arr: Calvin Custer)
   7. Danske sange (Arr. by Knud Graugaard):
        Danmark nu blunder den lyse nat (Tøger Larsen)
        Blæsten går frisk over limfjordens vande (Poul Hamburger)
        Jylland mellem tvende have (Peter Heise)
   1. Trumpet Holiday (Co.Arr : Harold L. Walters) *)
   2. LatinMood (Cha.Cha-Cha) (Co and Arr: Roland Kerners)
   3. West Side Story (Leonard Bernstein - arr: Jay Bocook)
   4. When Your'e Smiling med sekstetten - (M. Fisher/J.Goodwin - Arr: M. Hobel).
        
    Med sekstetten
   5. Side By Side (Harry Woods arr. For Brass quintet by Erik Toft).
        
    Med sekstetten
   6. Nobody Knows the trouble i have seen (Trad - Arr. H, Møller).
        
    Med sekstetten  

  Andre CD'er
  De seneste år, hvor det i takt med den tekniske udvikling er blevet muligt, har vi også egen hånd optaget vores julekoncerter.

   

Rejser

  Harmoniorkester på jubilæumstur til Polen. Efteråret 2005

  Ove Munch Thomsen
  I anledning af orkestrets 40 års jubilæum var vi en tur til Polen i efterårsferien 2005. Vi var indkvarteret i en lille by der hed Sklarsky Poreba, som ligger i det sydvestlige Polen. Den del der før 1945 var tysk. Byen ligger i 575m's højde oppe i Karpaterne. Her er der et fantastisk flot landskab - specielt her om efteråret med alle de rød-brun-grønne nuancer i fuldt blus og vi var i parantes bemærket begavet med et fantastisk flot vejr hele ugen.

  Dagen efter vi var ankommet (tirsdag den 18/10) "smuttede" vi over grænsen til Tjekkiet til Pragh (ca. 150 km.) og der spillede vi en koncert foran den nyetablerede B&O butik, som ligger på et af Praghs mest mondæne torve omgivet af andre mærkevarebutikker.

  Om onsdagen beså vi omegnen, hvor vi boede som. Det er i vintersæsonen et stort skisportsted. Om eftermiddagen kørte vi til den nærliggende by Jelenia Gora, hvor der blev spillet en koncert på det lokale alderdomshjem (kære danskere vær rar ikke at klag over forholdene på danske plejehjem før i har set sådan et som det her.....). Efter vi havde spillet holdt en af beboerne en meget smuk tale for os og takkede os mange gange. Vi fik bagefter at vide, at han var 93...

  Torsdag drog vi op og så den Norske Stavkirke Wang der ligger oppe på en bjergtop. Der er en god historie om hvordan en Norsk kirke ender i Karpaterne  men den bliver vist lidt for lang. Vi beså også en jern/uranmine (nedlagt nu kursted) og om eftermiddagen holdt vi en fælles koncert sammen med et lokalt ensemble i kulturhuset i Karmienna Gora. Det lokale ensemble bestod af violinspillende piger i alderen 8 - 12 og de var utroligt smittende med deres spilleglæde. Vores koncert blev belønnet med et stående bifald så vi må vist ogsa have gjort et eller andet rigtigt.

  Fredag var vi på en udflugt til Wroclaw den by det tidligere hed Breslau og der var vi på sightseeing. Blandt andet beså vi et berømt mikrobryggeri/værtshus der lå i kælderen under det nyrestaurerede meget gamle rådhus. Byen blev næsten totalt jævnet med jorden under anden verdenskrig men er genopbygget siden.

  Lørdag Morgen kørte vi hjem og turen hjem gik heldigvis meget glattere end turen derned. Vi var i Struer kl ca 23:00. Trætte men glade for en helt igennem vellykket tur.

  Polen selv? -Et meget flot land der bebos af rare og imødekommende mennesker men desværre også et meget misligeholdt land. Det har været svært at klare sig efter kommunismens fald og det første der er sparet på, kan man se i de små byer, er bygningsvedligeholdelsen. Der er mange nedslidte og faldefærdige huse, men også tegn på at det trods alt går fremad.